Samen brengen we dak- en thuisloosheid in de Kempen in kaart

Dak- en thuisloze personen… dat zijn niet alleen ‘de clochards’ die we in grootsteden op straat zien. Ook in de Kempen hebben we een groeiend aantal dak- en thuisloze personen. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die langer in opname blijven of een gezin dat maandenlang bivakkeert in de te kleine woning van oma zonder enig perspectief. Om een problematiek aan te kaarten heb je cijfers nodig, en om die cijfers te bekomen gaan we op 28 oktober 2022 voor de eerste keer tellen in heel de Kempen.

Wij tellen, tellen jullie mee?

Ook jullie organisatie werkt ongetwijfeld met deze doelgroep. Onder begeleiding van de onderzoeksgroep Lucas (KU Leuven) willen we de doelgroep op een wetenschappelijke manier in kaart brengen. Om tot betrouwbare cijfers te komen vragen we jullie hulp om mee te tellen! 

Op dit moment zijn er geen cijfers beschikbaar over het aantal dak- en thuisloze personen in België.  Cijfers zijn een cruciaal onderdeel van een effectieve aanpak van dak- en thuisloosheid. Met de telling brengen we niet enkel in beeld hoeveel personen dak- en thuisloos zijn. We krijgen ook een zicht op enkele profielkenmerken van deze personen. 

De telling is een momentopname. We maken als het ware een foto op één welbepaalde dag. We brengen in kaart waar personen de nacht van 27 op 28 oktober hebben doorgebracht. 

Wil je organisatie meetellen? Schrijf je hier in. 

Wie tellen we?

We baseren ons op de ETHOS Light typologie aangevuld met personen die dreigen uit huis gezet te worden. 

Hoe gaat het precies in z'n werk?

We doen een point-in-time-telling op 28 oktober 2022. Dat betekent dat we op één afgesproken moment alle dak- en thuislozen tellen. Alle nodige informatie leggen wij in deze webinar.

Tellen... en daarna?

Na 28 oktober gaan de onderzoekers aan de slag met de data en maken ze een rapport op met de eerste resultaten. In de periode januari- maart organiseren we een focusgroep in de regio om de resultaten goed te kunnen interpreteren.  In het voorjaar van 2023 zien we jullie dan graag terug om de resultaten van de telling te presenteren.

Heb je nog vragen?

Contacteer Sanne Verheyen of Lode Bertels via:

daklozentelling@iok.be 
014 56 42 64 of 0471 09 34 28 

Ik wil me registreren als tellende organisatie!

Studiedag: Dak- en thuisloosheid in kaart gebracht

Op 27 april 2023 organiseerden we een studienamiddag in de Kapel van de landloperskolonie in Merksplas waar we o.a. dieper inzoomden op de Kempense cijfers. De presentaties die tijdens deze namiddag werden gebruikt kan je hier terugvinden.