Lerende netwerken voedselhulp

In het kader van het project circulaire voedselketen ‘Opstart en uitbouw van lokale voedselinitiatieven in een landelijke regio’ organiseren Welzijnszorg Kempen en Foodsavers Kempen (het sociale distributieplatform van Milieu &Werk vzw) twee lerende netwerken: één voor OCMW’s en één voor voedselinitiatieven. 

Op 29 september geven we de start van de lerende netwerken met een kennisuitwisselingsmoment over “De comeback van de voedselhulp”. Iedereen met interesse in het thema is welkom!

Kempense voedselhulp

Bevraging diensthoofden sociale diensten van de OCMW’s juni 2023

Lerend netwerk voor voedselinitiatieven

Hoe halen we meer centen binnen voor onze werking? Wat verwacht onze doelgroep en sluiten we daar genoeg op aan? En onze vrijwilligers: zetten we hen goed in en voelen zij zich genoeg gewaardeerd? Wat moeten we nog doen om in orde te zijn op vlak van voedselveiligheid?

Het zijn vragen die voedselinitiatieven zich stellen. Het antwoord kan verschillen. Elk initiatief is uniek. Maar samen hierover nadenken en van elkaar leren helpt om stappen vooruit te zetten en te groeien. Daarom brengen we Kempense voedselinitiatieven samen in een lerend netwerk om met elkaar ervaringen, goede praktijken en tips uit te wisselen. We nodigen ook ervaringsdeskundigen en thematische sprekers uit om hun ervaringen en inzichten te delen.

  • Je bent coördinator of een trekkende kracht van een voedselinitiatief in de regio Kempen dat gebruik maakt van voedseloverschotten en/of FEAD. Die initiatieven kunnen privaat zijn (vzw’s, verenigingen, …) of van het lokaal bestuur.
  • Je wil als OCMW-medewerker een initiatief opstarten of bent nauw betrokken bij een voedselinitiatief.
  • Kick-off: De comeback van voedselhulp als armoedebestrijdingsstrategie – 29 september 2023 van 9u tot 12 u- Zaal kamperfoelie, IOK (Antwerpseweg 1 te Geel)
  • Voedselveiligheid en Vrijwilligersbeleid  – 28 november 2023 van 9u tot 12u, plaats n.t.b.
  • Tour van de Kempen: een rondrit langs verschillende voedselinitiatieven en het nieuwe magazijn van Foodsavers – eind 2023, datum n.t.b.
  • Het financiële plaatje: inkomsten hoog en kosten laag – 6 februari 2024 van 9u tot 12u, plaats n.t.b.
  • Versterkend aan de slag met de doelgroep – 28 maart 2024 van 9 tot 12u, plaats n.t.b.
  • Slotsessie en aansluitend receptie 23 mei 2024 programma van 13u30 tot 16u30, receptie tot 18u- Zaal kamperfoelie, IOK (Antwerpseweg 1 te Geel)
 

Meer info over de sessies vind je op de inschrijvingspagina.

Inschrijven is gratis en kan tot en met 15 september 2023.

Lerend netwerk voor OCMW's

  • Schepenen welzijn

  • Beleidsmedewerkers van OCMW’s uit de regio Kempen

  • Je wisselt van gedachten over de plaats van voedselhulp binnen een structureel armoedebeleid
  • Je deelt ervaringen, goede praktijken en tips m.b.t. de doelgroepafbakening, de toeleiding vanuit het OCMW, de financiële en andere steun aan voedselinitiatieven en de samenwerking met de initiatieven op vlak van sociale dienstverlening.
  • Kick-off: De comeback van voedselhulp als armoedebestrijdingsstrategie – 29 september 2023 van 9u tot 12 u, Zaal kamperfoelie, IOK (Antwerpseweg 1 te Geel)
  • De plaats van voedselhulp binnen het lokaal sociaal beleid – 16 november 2023 van 9u tot 12u, plaats n.t.b.
  • Vervolgsessie(s): Inhoud en data worden samen met de deelnemers bepaald
  • Tour van de Kempen: een rondrit langs verschillende voedselinitiatieven en het nieuwe magazijn van Foodsavers – eind 2023,datum n.t.b.
  • Slotsessie en aansluitend receptie 23 mei 2024 programma van 13u30 tot 16u30, receptie tot 18u, Zaal kamperfoelie, IOK (Antwerpseweg 1 te Geel)

Meer info over de sessies vind je op de inschrijvingspagina.

Inschrijven is gratis en kan tot en met 15 september 2023.

We staken de koppen bij elkaar tijdens een uitwisselingsmoment

Op 29 september 2023 organiseerden we als start van de lerende netwerken een thematische kennisuitwisseling met als thema: “De comeback van voedselhulp als armoedebestrijdingsstrategie”.

Op het programma stond:
  • Stillen voedselinitiatieven de honger naar mensenrechten?Het Equality Research Collective van HOGENT dompelde zich de afgelopen jaren in het Gentse landschap van voedselinitiatieven voor mensen in armoede. Zo brachten ze in kaart hoe de initiatieven trachten bij te dragen aan de realisatie van mensenrechten en menselijke  waardigheid. Wat ze leerden, delen ze graag met u.
  • “Zeg niet kringkruidenier of sociale kruidenier, maar zeg de Cirkel-shop.” Herentals aan het woord over de nieuwe aanpak.
  • Panelgesprek
  • Nabespreking in kleine groepjes: wat neem je mee?
 
De presentatie van deze dag kan je hier bekijken.

We gingen gluren bij de buren

Op 19 januari 2024 maakten we een rondrit langs Kempense voedselinitiatieven. Met een diverse groep van meer dan 45 deelnemers, die bestond uit vrijwilligers en medewerkers van voedselinitiatieven, medewerkers OCMW’s en schepenen welzijn, werd er een bezoek gebracht aan Den Dorpel in Herentals, Foodsavers Kempen en De Oversteek in Merksplas.

Op het programma stond:

Het was een boeiende uitwisselings- en netwerkdag waarin voedselinitiatieven zich aan elkaar en beleidsmakers konden voorstellen. En ’s middags schoof de hele groep aan bij Foodsavers Kempen voor een lunch die uitsluitend gemaakt werd met voedseloverschotten.