Kick Off Lerende netwerken voedselhulp kan op veel belangstelling rekenen

Vandaag gaven we – op de internationale dag tegen voedselverspilling – samen met 70 deelnemers van Kempense OCMW’s en voedselinitiatieven de aftrap van onze lerende netwerken voedselhulp, die we samen met Foodsavers Kempen organiseren.

Wist je dat er een 30-tal voedselinitiatieven voor mensen in armoede zijn in de regio Kempen? Ze zijn heel divers, van klassieke verdeelpunten tot een sociaal winkelconcept. Al dan niet gekoppeld aan een ontmoetingsplek en andere hulpverlening. Vaak getrokken door vrijwilligers, soms vanuit het OCMW (samen met vrijwilligers). Wat ze gemeen hebben is dat ze steeds meer gezinnen over de vloer krijgen, o.a. door de hoge energie- en voedingsprijzen.

-Keynote sprekers Annick Verstraete (hogent) & Didier Reynaert van HOGENT waren scherp: voedselhulp is geen structureel beleid. Maar ook realistisch: ze verminderen de effecten van armoede en zijn voor veel mensen een noodzaak. De manier waarop maakt een groot verschil. De initiatieven kunnen een plek zijn voor ‘voedselgezelligheid’, ont-moeting, de brug maken naar de samenleving, hulpverlening en sociale rechten.

-Helene Derdin van Stad Herentals bracht het verhaal achter de Cirkel-Shop in Herentals.

-Na de pauze volgde nog een panelgesprek met Paul De Wit van Schakel Retie, Koen Van Beylen van Samen Plannen vzw, schepen Priscilla Geluykens van Lokaal bestuur Vosselaar en Hilsande Sels van Foodsavers Kempen. Moderator is Eric Nysmans, directeur Welzijnszorg Kempen.

We sloten af in gesprekstafels met de vraag: wat neem je mee naar je eigen organisatie?

Meer info te verkrijgen bij Johan Claes, directeur Foodsavers en Severine Appelmans, beleidsmedewerker Welzijnszorg Kempen

Interesse in de lerende netwerken of in de presentaties? Klik hier.