De Gele Doos is een schat aan informatie voor hulpdiensten. Kijk ze wel regelmatig na!

‘Kijk je Gele Doos regelmatig na. Het kan je leven redden.’ Die oproep doen het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen, het platform van de Kempense seniorenraden en Welzijnszorg Kempen, de welzijnsvereniging van de Kempense OCMW’s, met een filmpje op sociale media op 1 oktober, de internationale ouderendag.

De Gele Doos is een doos voor belangrijke medische en andere informatie voor hulpdiensten. Je bewaart ze in de koelkast. Door een sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit. 21 Kempense gemeenten delen de doos gratis uit aan hun senioren.

“De gele doos is voor ons tijdbesparend”, getuigt urgentiearts Jan Breuls van AZ Turnhout. “In één oogopslag krijgen we een beeld van de medische voorgeschiedenis, het medicatiegebruik, eventuele allergieën van de patiënt en wie we kunnen contacteren voor meer informatie. Door de sticker aan de voordeur weten we dat er een gele doos in huis is en dat we de relevante informatie in de koelkast kunnen terugvinden.”

“Een gele doos is inderdaad een schat aan informatie bij een medische urgentie. Mits ze op tijd bijgewerkt wordt. Dat leren we uit een bevraging van de ambulancediensten” zegt Rosette Broeckx, projectleider van de gele doos Kempen. Ze kan het daarom niet genoeg benadrukken: “Wijzigt je medische situatie, pas dan ook de inhoud van je gele doos aan. Het is belangrijk dat hulpdiensten steeds over de juiste informatie beschikken.”

Samen met Welzijnszorg Kempen voert het RPO Kempen de komende maanden een sensibilisatiecampagne naar senioren, mantelzorgers, zorgverleners en apothekers.

Meer info en het filmpje kan je vinden op de website van de Gele Doos: www.geledooskempen.be