De gele doos kan je leven redden

In de gele doos stop je medische en andere gegevens over jezelf, die nuttig zijn voor diensten als brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. Je bewaart ze in je koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten.

Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in je koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden.

Een initiatief van senioren voor senioren

Met de gele doos wil het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen, het platform van de seniorenraden uit onze regio, levens van senioren redden. Kempense gemeenten kunnen via het project gele dozen aankopen om te verdelen aan hun senioren. Op die manier dragen ze bij aan het gezond ouder worden van hun burgers. Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen ondersteunen het initiatief.

Wie krijgt een gele doos?

De deelnemende gemeenten bepalen zelf welke senioren een gele doos krijgen (vanaf welke leeftijd). In sommige gemeenten zullen ook mensen met een beperking of een chronische ziekte een gele doos ontvangen. Een overzicht van de deelnemende gemeenten en de gekozen doelgroep vind je hier

Een gele doos ontvang je gratis via je gemeente. Elke gemeente bepaalt zelf hoe en wanneer de verdeling verloopt. Behoor je tot de doelgroep? dan zal je gemeente je hiervan persoonlijk op de hoogte brengen. 

Aan de slag met je gele doos

Je bent eigenaar van een gele doos? Proficiat! Maar wat nu? Wat hoort er allemaal thuis in de gele doos en hoe vul je de formulieren best in? Hieronder vind je meer uitleg.

Enkel de informatie die hulpverleners nodig hebben om snel en veilig te handelen in geval van medische nood, een ongeval of verdwijning:

  • kopie van je identiteitskaart (waarop je duidelijk nog herkenbaar bent) of een recente foto
  • medische gegevens (in te vullen op de medische fiche) over o.a.
    • chronische aandoeningen
    • ziekten en allergieën
    • contactpersonen
  • gegevens die nuttig zijn in het geval van vermissing, vooral van belang voor mensen met dwaalgedrag door bijvoorbeeld dementie. Je kan deze gegevens invullen in de fiche vermiste persoon. Als je al een soortgelijk document hebt ingevuld, bijvoorbeeld een vermissingsfiche in kader van dementievriendelijke gemeente, dan kan je dit document hier ook voor gebruiken.
  • medicatielijst (kan je vragen aan je apotheker of huisarts). 

 

Eventueel kan je ook nog volgende zaken toevoegen:

  • documenten m.b.t. wilsverklaringen
  • levensreddende medicatie (Let op: Enkel medicatie die mag bewaard worden in de koelkast.) 

 

Pas de gegevens in je gele doos aan telkens je situatie verandert!

Het kan allebei. Samen met de gele doos ontving je de fiches op papier. Schrijf zo duidelijk mogelijk als je de fiches invult. Doe dit liefst in hoofdletters en gebruik een blauwe of zwarte balpen. Dat vergemakkelijkt de leesbaarheid. Als je situatie verandert, kan je dit aanpassen in de fiche (zorg wel dat het goed leesbaar blijft) of een nieuwe fiche invullen.

Vul je de fiche(s) liever in met de computer? Download dan de digitale versie. Tip: bewaar deze versie ook op je computer. Als je situatie wijzigt, kan je eenvoudig de fiche aanpassen en opnieuw afdrukken.

Download hier de fiches:
Fiche vermiste persoon:

Digitale versie
Schriftelijke versie

Medische fiche:

Digitale versie
Schriftelijke versie

Hier kan je een handleiding vinden over hoe je de medische fiche en fiche vermiste persoon best kan invullen. Vind je het moeilijk om dit alleen te doen, bekijk dan of je dit samen kan doen met bijvoorbeeld je mantelzorger of iemand anders uit je omgeving of ga langs bij het OCMW.

Twijfel je nog aan wat je best kan invullen, vraag dan zeker ook hulp aan je huisarts, apotheker of een andere zorg- of hulpverlener (bijvoorbeeld de thuiszorg of – verpleegkundige) die jouw situatie goed kent.    

 

Best gebruik je één gele doos per persoon. Dat is voor hulpverleners het duidelijkst en maakt de kans op vergissingen kleiner.

Deel je toch je doos met je partner/huisgenoot, zorg dan dat het in één seconde duidelijk is voor hulpverleners welke informatie van wie is. Dat kan je doen door de gegevens per persoon te bundelen (bijvoorbeeld in een afsluitbaar zakje) en op de buitenkant van de bundel er duidelijk op te zetten van wie de informatie is.

Meer weten over het project?

Wilfried van Opstal
Voorzitter RPO Kempen

wilfried.van.opstal@telenet.be

Rosette Broeckx
Projectleider “De gele doos”

rosette.broeckx@skynet.be

Severine Appelmans
Beleidsmedewerker Welzijnszorg Kempen

severine.appelmans@iok.be 

Kijk je gele doos na op 1 oktober!

De internationale ouderendag is de perfecte gelegenheid om de inhoud van je gele doos na te kijken. Want het is belangrijk je gegevens up-to-date te houden. 

Daarom herinneren het RPO Kempen en Welzijnszorg Kempen ouderen hieraan op 1 oktober. 

Voor deze campagne werd ook een filmpje gemaakt dat gedeeld werd op sociale media. Bekijk het hier.

De gele doos is een initiatief van RPO Kempen, met de steun van Welzijnszorg Kempen, de provincie Antwerpen en Interreg