Inspiratieavond diversiteit

21 januari 2025 | 18u15 tot 20u30 | cultuurhuis de Warande, Turnhout

Welzijnszorg Kempen, het Agentschap Integratie en Inburgering en Vluchtelingenwerk Vlaanderen nodigen je uit voor een tweede inspiratieavond over diversiteit.

Ontdek samen met diverse sprekers en organisaties hoe we samen kunnen bouwen aan diversiteit en een samenleving waar iedereen zich welkom voelt én ons sterker maakt. Je hoort verhalen uit de praktijk en krijgt direct toepasbare tips voor je werk of dagelijks leven.

Wat kun je zoal verwachten?
  • Verhalen van mensen die diversiteit belangrijk vinden in hun werk en leven.
  • De kans om anderen te ontmoeten, eigen ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen.
  • Inspiratie opdoen om toe te passen in je eigen praktijk

 

Of je nu werkt met diverse groepen, als vrijwilliger actief bent, of gewoon geïnteresseerd bent in diversiteit, iedereen is welkom! 

Programma

  • 18u15  Ontvangst met een drankje
  • 18u30  Verwelkoming door Hannes Anaf, burgemeester stad Turnhout en inleiding
  • 19u00 Workshops:
    • Cultuurshock als levenservaring
    • Toegankelijkheidscheck
    • Conversatietafels/praatpunten begeleiden
    • Inspiratie: taalbuddy’s
    • Samenwerking tussen burger & professional
  • 20u15 Netwerkreceptie

Workshops

De workshops bieden je de kans om van elkaar te leren, nieuwe inzichten op te doen en eventueel concrete handvatten te krijgen voor je eigen werk of initiatief. Je hebt de mogelijkheid om één werksessie bij te wonen. Geef op het inschrijvingsformulier je top drie aan. In volgorde van inschrijving kennen we één van de aangeduide werksessies aan je toe. We mikken op 15 deelnemers per werksessie. Snel inschrijven is de boodschap!

Workshop 1 ‘Cultuurshock als levenservaring’

Cultuurshock: een reis van verwondering, verwerping, frustratie en fascinatie tegelijk. Het proces dat mensen die migreren moeten meemaken, ervaren en beleven. Een leerproces vol uitdagingen, kansen; van vallen en opstaan. Kortom, een proces zoals het leven ook is. Oscar Gonzalez, Leerkracht Maatschappelijke Oriëntatie bij het Agentschap Integratie en Inburgering, deelt zijn ervaringen omtrent dit thema.

Workshop 2 ‘Toegankelijkheidscheck’

In deze workshop verkennen we samen hoe toegankelijk jouw vereniging of dienst is voor anderstalige nieuwkomers. We gebruiken een toegankelijkheidsscan op basis van het 9B-model en persona’s om mogelijke drempels in kaart te brengen. Tinne Syen (stad Geel) deelt inspirerende voorbeelden en ervaringen uit het toegankelijkheidstraject van Geel. Laat je inspireren door dit praktijkvoorbeeld en ontdek welke stappen je kunt zetten om een inclusiever aanbod te realiseren.

Workshop 3 ‘Conversatietafels/praatpunten begeleiden’

Een praatpunt is een informele bijeenkomst waar anderstaligen in een ongedwongen sfeer hun Nederlands kunnen oefenen, nieuwe mensen kunnen leren kennen en hun sociale netwerk kunnen uitbreiden. De organisatoren van de praatpunten van gemeente Olen en Mol vertellen je hoe hun praatpunt in de gemeente werkt en welke thema’s er tijdens de gesprekken aan bod komen. Je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen en knelpunten te bespreken. Bovendien worden er inspirerende voorbeelden gepresenteerd van hoe taalondersteuning effectief kan worden gecombineerd met gemeenschapsvorming.

Workshop 4 ‘Inspiratie: taalbuddy’s’

Hoe kan je de drempel naar vrijwilligerswerk verlagen voor anderstaligen? Met de buddywerking voor vrijwilligerswerk brengt Atlas anderstalige en Nederlandstalige vrijwilligers samen in een duo. Door samen vrijwilligerswerk te doen kan de anderstalige vrijwilliger op een veilige en laagdrempelige manier kennismaken met de organisatie en het takenpakket. Erline Van Kerkhoven van Atlas vertelt hoe Atlas samen met de stad Antwerpen de buddywerking organiseert en hoe ze de vrijwilligers ondersteunt.

Meer informatie vind je op de website van Atlas: https://www.atlas-antwerpen.be/nl/professionals/vrijwilliger-worden/buddy-voor-anderstalige-vrijwilligers


Workshop 5 ‘Samenwerking tussen burger & professional’

Vrijwilligersgroepen en lokale besturen of andere formele actoren kunnen elkaar goed versterken. Toch is dat in de praktijk niet altijd even makkelijk. Hoe kan je ervoor zorgen dat je aanvullend en niet naast elkaar werkt? Hoe kan je als lokaal bestuur vrijwilligersgroepen goed omkaderen en hoe kan je als vrijwilliger in contact gaan met het lokaal bestuur? Tijdens deze sessie zullen we de verschillende kanten van het verhaal bekijken en nagaan hoe we dichter naar elkaar kunnen groeien.

Schrijf je hier in!

De inschrijvingen zijn afgesloten.