Personeelsdag Thuiszorg Kempen

2 maart 2023

Beste collega!

Wij kijken er erg hard naar uit om voor de eerste keer sinds 2020 nog eens met de volledige ploeg van Thuiszorg Kempen samen te komen. Om alles vlot te laten verlopen op onze personeelsdag vragen we jullie via deze pagina alvast in te schrijven en jullie voorkeur aan te geven voor een lezing en workshop die jullie willen volgen. 

Programma

9u00: Alle medewerkers zijn aanwezig in het OC Kasterlee

Voormiddag: Workshop of lezing

Middag: Frietjes voor iedereen!

Namiddag: Workshop of lezing

Aansluitend: Receptie met hapje en drankje

De personeelsdag sluit af om 18u00.
Aangezien de werkdag start om 9u worden jullie geacht aanwezig te zijn tot 16u30.

Praktisch

Adres: OC Kasterlee, Binnenpad 2 2460 Kasterlee

Parkeren doe je in de ondergrondse garage van het OC, deze is gratis!

Probeer maximaal te carpoolen met collega’s of kom met de fiets (Er is een ruime fietsenstalling tegenover het OC)!

Lezingen en workshops

Tijdens deze personeelsdag volgen jullie allemaal één vorming en één workshop. In het formulier onderaan kan je aangeven naar welke workshop en vorming je voorkeur uitgaat (je geeft een top 3 aan), we zullen hier zo goed mogelijk rekening mee proberen te houden. We geven alvast mee uit wat je allemaal kan kiezen:

Lezingen:

We aanvaarden cookies zonder hierbij stil te staan. We delen foto’s op Instagram en facebook, vullen de leukste quizjes in. Maar wat betekent dit eigenlijk voor onze privacy? En heb jij al ooit gehoord van phishing, spoofing of factuurfraude?

Jeff Verhulst (Kerberosity) vertelt je erover tijdens deze interactieve lezing. Ontdek hoe je zelf op een eenvoudige manier je privacy kan verhogen.

“Een warme buurt met een sterk sociaal weefsel waar mensen elkaar vinden en helpen, waar welzijns- en zorgvoorzieningen de motor zijn van het maatschappelijk leven en waar samenwerking tussen welzijn- en zorgverleners centraal staat om dichtbij de mensen het verschil te maken. Met zorgzame buurten wil de Vlaamse overheid die ambitie waarmaken” (Wouter Beke).

Maar wat is de rol van de thuiszorg in zo’n zorgzame buurt? Tinne Vanderwee (VVSG) neemt je graag mee in haar verhaal.

“Goeiemorgen Maria! Dag Fons!”

Een babbeltje met onze mensen. Dat vinden we belangrijk, dat doet ons deugd. Maar het is niet altijd een goedemorgen of een mooie dag. Je cliënten krijgen wel eens slecht nieuws, hebben een verlieservaring of hebben ruzie met de kinderen. Soms staat het kot gewoonweg op stelten. Als thuiszorgmedewerker sta je hierdoor soms voor moeilijke gesprekken. Maar hoe pak je zo’n gesprek het beste aan?

Tanya Van Gorp (Thuiszorg Kempen) laat je kennismaken met verschillende methodieken om dergelijke gesprekken te voeren.

Verslaving. Ook in de thuiszorg komen we het steeds vaker tegen. Maar wanneer is gebruik problematisch en wanneer spreek je over verslaving? Wat zijn signalen en hoe verandert het gedrag? Wat is jouw rol als thuiszorgmedewerker? Hoe reageer je? Wat doe je beter wel of beter niet? Waar kan je terecht voor ondersteuning?

In deze lezing van CAW De Kempen kom je het allemaal te weten.

Vergeten doen we allemaal wel eens; bijvoorbeeld waar je de huissleutel hebt gelegd of een plotse afspraak die je niet noteerde. Ongeveer de helft van de 50+ers geeft aan meer te vergeten dan vroeger, ook wel ouderdomsvergeetachtigheid genoemd. Het is een fenomeen dat best wel vervelend kan zijn, maar het zelfstandig functioneren niet verstoort.

Bij dementie kan abnormaal vergeten aan de orde zijn, maar soms ook niet en zie je ook taalproblemen, oriëntatieproblemen of wanen voorkomen. Als verzorgende heb je een belangrijke signaalfunctie en merk je gedragsveranderingen bij je cliënten op.

Ria Caers heeft tijdens haar loopbaan gewerkt als vormingsmedewerker voor het Expertise Centrum Dementie en is ook verschillende jaren verantwoordelijke geweest bij Familiehulp.

Tijdens haar lezing vertelt zij het verhaal van dementie in de thuiszorg en hoe jij als verzorgende of logistieke medewerker hiermee aan de slag kan gaan. Hoe herken je signalen? Hoe kan jij de zorg die je geeft best organiseren rond een persoon met dementie en hoe ga je in gesprek met de mantelzorger.

Workshops:

Je hebt ze vast wel eens gezien in een sportschool of bij iemand thuis; spinningfietsen. Ze lijken op een soort hometrainer, maar dan net even een beetje actiever. Kortgezegd is het een vaststaande fiets met één wiel, een hoog zadel, lager stuur en een opvallende knop om de weerstand te verstellen. Waar je bij normaal fietsen blijft zitten en lekker om je heen kijkt kun je deze leuke, gezonde en inspannende activiteit op vele manieren uitvoeren. Staand, zittend, in groepsverband, individueel, met een trainer, met muziek, in het water, virtueel, met routes, in een lichtshow of met gewichtjes. Eén ding is zeker, zweten ga je sowieso. Spinning is een erg intensieve sport maar die toch voor iedereen geschikt is.

Zelf mee te brengen: sportkledij, handdoek en wasgerief, drinkbus! Er is mogelijkheid tot douchen.

20 deelnemers per workshop

Laat de acteur of actrice in jou helemaal tot leven komen in deze dramasessie! 

Samen met Ella en Nico, twee doorwinterde acteurs die al heel wat theater- en televisiewerk gedaan hebben, ga je aan de slag. Tijdens de workshop zal je improvisatietechnieken uitgelegd krijgen en zelf uitproberen maar ook een korte initiatie dramatherapie krijgen. Want dramatechnieken kan je héél makkelijk inzetten in het dagelijks leven en in je job als thuiszorgmedewerker. 

Je mag er zeker van zijn: in deze workshop ga je jezelf helemaal kunnen uitleven én je gaat er zelfverzekerder van worden.

Let op: deze workshop gaat door in een zaal waar enkel binnensportschoenen of kousen toegestaan zijn! 

20 deelnemers per workshop

Wil je jezelf op een effectieve en realistische manier leren verdedigen? Wil je je zelfvertrouwen opbouwen? Wil je met een veiliger gevoel over straat lopen?  Heb je ooit iets meegemaakt met agressie of wil je jezelf wapenen voor als er ooit iets zou gebeuren? Neem dan deel aan deze workshop  Self-Defense of zelfverdediging. 

Het programma is gebaseerd op zelfverdedigingstechnieken die zijn overgevlogen uit Amerika. Je leert je jezelf beschermen tegen de meest voorkomende aanvallen met zowel rechtstaande technieken als technieken op de grond. Dit stelt je in staat jezelf te verdedigen tegen een groter en fysiek sterker persoon.

Naast de fysieke technieken en het leren omgaan met fysiek contact, wordt er ook aandacht besteed aan bewustzijn van je omgeving, risico’s inschatten, grenzen stellen, verbale en psychologische strategieën,…

De groep bepaalt de intensiviteit van de workshop.

Let op: deze workshop gaat door in een zaal waar enkel kousen zijn toegestaan!

Zelf mee te brengen: Sportieve kledij, handdoek, drinkbus, spulletjes om jezelf op te frissen

 

Al meer dan een eeuw trekken het mulle zand, de duinen en de rust van Kasterlee bezoekers aan van heinde en ver. De Kempense Heuvelrug is dan ook het meest wonderlijke reliëf in de hele regio. De uitgestrekte duinenrug staat ook wel bekend als de Slapende Reus. Ontdek tijdens een begeleide wandeling het cultuurhistorische en prachtige landschap van de heuvelrug. Laat je verwonderen door de zandvlakten, duinen, heide, sprookjesachtige bomen en uitgestrekte dennenbossen

Zelf mee te brengen: Wandelschoenen en regenjas bij slecht weer

25 deelnemers per workshop

Lang geleden beheersten molens ons landschap, niet alleen als ambachtelijk kunstwerk, maar ook omdat de windvang plaats bepalend was. Tijdens een begeleid bezoek ontdek je Keeses Molen, een cultureel-historisch monument met een boeiende geschiedenis. In groep bezoek je eveneens het heemerf, De Waaiberg. Dit ‘klein Bokrijk’ wil een getuigenis brengen van de bouwstijl en leefwijze van de Kempense mens in de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Zelf mee te brengen: Comfortabele schoenen/wandelschoenen en regenjas bij slecht weer

25 deelnemers per workshop

Schrijf jezelf in!

Vul onderstaand formulier in om jezelf in te schrijven.

LET OP: Geef zowel je top 3 voor lezing als je top 3 voor workshop op!