In de Kempen kunnen senioren in heel wat steden en gemeenten gratis een gele doos afhalen. Naar aanleiding van de internationale dag van de senior op 1 oktober, zetten we de gele doos graag in de kijker. Hans Heylen, spoedverpleegkundige van Ziekenhuis Geel vertelt hoe de Gele Doos levens redt.
Een klein geel doosje bomvol nuttige info
In de Gele Doos zit een verzameling aan medische en andere persoonlijke informatie. “Het biedt ons een efficiënt overzicht van de medische gegevens waardoor we tijd besparen tijdens een noodoproep”, zegt Hans Heylen. “Maar ook andere nuttige zaken zoals de contactpersoon. De gewonnen tijd spenderen we aan het behandelen van de patiënt. De contactpersoon wordt ondertussen meteen ingelicht.”
Daarnaast is de Gele Doos de aangewezen plaats om een wilsverklaring bij te houden. Daarin lezen de hulpdiensten een persoonlijke verklaring over welke medische behandelingen zij wel of niet mogen toedienen. Het invullen van de documenten van de Gele Doos biedt een mooie gelegenheid om daarover te praten met familie en de huisarts.
“Heb je een Gele Doos? Zorg er voor dat je informatie up-to-date blijft. Wijzigt je medicatie, verander ook je medicatieschema in de Gele Doos.”
Dankzij de informatie in de Gele Doos winnen hulpdiensten cruciale tijd, die we kunnen inzetten voor de beste zorgen
Hans Heylen, noodplancoördinator en spoedverpleegkundige van Ziekenhuis Geel
Enorm nuttig, ongeacht de gezondheidstoestand, leeftijd of taal
“Hulpdiensten voelen een vorm van opluchting als de Gele Doos aanwezig is. Ze weten dan meteen welke medicatie de patiënt neemt en of er onderliggende ziektes zijn. Het kan bij interventies onnodige twijfels en tijdverlies vermijden, zodat de hulpdiensten efficiënter kunnen werken.”
De Gele Doos is zeker aangewezen voor senioren in een minder goede gezondheidstoestand waarbij de kans op een tussenkomst van de hulpdiensten groter is. Maar ook kerngezonde personen zijn gebaat met een gele doos in huis. “Iedereen kan plots vallen of een flauwte meemaken waarbij de gele doos als informatief hulpmiddel dient”, vertelt Hans Heylen.
We merken dat patiënten zich geruster voelen als de medische achtergrond binnen handbereik is. Ook anderstaligen zijn gebaat bij de Gele doos: zonder veel woorden kunnen zij een bron aan onmisbare info bieden.
Herkenbare plaats in huis: de koelkast
De doos heeft een herkenbare felgele kleur want de hulpdiensten moeten deze ook makkelijk kunnen vinden. Om te vermijden dat ze tijd verliezen met de zoektocht, plaats je de doos in de koelkast. Dankzij de herkenbare deursticker die meegeleverd is in de Gele Doos, weten de zorgverleners dat je er één hebt.
De voordelen op een rijtje:
- Geen onnodige twijfels of tijdverlies. Er kan sneller en efficiënter hulp verleend worden.
- De Gele Doos is gratis.
- Terwijl de zorgen worden toegediend, wordt de contactpersoon al ingelicht.
- De Gele Doos is een aanleiding om te praten met familie en je huisarts over je wilsverklaring, welke medische behandelingen je nog wenst te krijgen.
- Geen taalbarrière tijdens een interventie. De hulpverlener leest alles wat hij moet weten af.
Vragen of meer informatie?
Alle details over het gebruik van de Gele Doos vind je via www.geledooskempen.be