Uitwisselingsmoment "De comeback van de voedselhulp"

29 september van 9 tot 12u - Zaal kamperfoelie, IOK (Antwerpseweg 1 te Geel)

Schrijf jezelf hier in!

Het aantal mensen dat regelmatig een beroep doet op een voedselinitiatief steeg fel de afgelopen jaren. Die initiatieven zijn divers, van een klassiek verdeelpunt tot een sociaal winkelconcept. Al dan niet gekoppeld aan een ontmoetingsplek en andere hulpverlening. Voor wie leeft in armoede zijn ze vaak van groot belang.

Tegelijk is er kritiek. Het voorzien van gratis of goedkoop voedsel kan de effecten van armoede verzachten, maar is geen structurele oplossing. Maar ook nuchterheid. We kunnen streven naar zo weinig mogelijk mensen die er beroep moeten op doen. Verwachten dat ze op korte termijn overbodig zijn is een illusie.

Hoe maken we er samen het beste van? Met de mensenrechten als leidraad gaan we op verkenning.

Met deze studiedag geven we meteen ook de aftrap van onze lerende netwerken voor OCMW’s en voedselinitiatieven in de regio Kempen.

Programma:
  • Stillen voedselinitiatieven de honger naar mensenrechten?Het Equality Research Collective van HOGENT dompelde zich de afgelopen jaren in het Gentse landschap van voedselinitiatieven voor mensen in armoede. Zo brachten ze in kaart hoe de initiatieven trachten bij te dragen aan de realisatie van mensenrechten en menselijke  waardigheid. Wat ze leerden, delen ze graag met u.
  • Zeg niet kringkruidenier of sociale kruidenier, maar zeg de Cirkel-shop.” Herentals aan het woord over de nieuwe aanpak.
  • Panelgesprek
  • Nabespreking in kleine groepjes: wat neem je mee?

Aansluitend nodigen we jullie uit voor een netwerk moment met broodjeslunch.
 

Deelname is gratis. Inschrijven kan tot 22 september 2023.

Inschrijven is niet meer mogelijk.